Fem artikler, fordelt på i alt 16 A4-sider. Kun tekst. Ingen billeder. Læs det og skriv en leder. Du har 1,5 time til det.

Den slags kan få de fleste ikke-journalister til at panikke. Men sidste år var det analyseopgaven til optagelsesprøven på journalistuddannelsen på Syddansk Universitet. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole stiller tilsvarende opgaver til optagelsesprøven.

Skal der komme en god leder ud af det, gælder det om at turde satse og arbejde hurtigt. Først skal du læse opgaven grundigt og gøre dig klart, hvad der forventes af dig. Dernæst skimme alle 16 sider igennem, og så gælder det om hurtigt at beslutte sig for, hvad der er vigtigt. Det er umuligt at få alt med, derfor skal du prioritere – eller vinkle, som journalisterne kalder det.

Formuler en sætning, der lyder: Jeg vil fortælle, at … og her skriver du i en enkelt sætning, hvad det er, du vil fokusere på. Når du har din vinkel på plads, kigger du igen på de 16 sider med de fem artikler. Denne gang springer du over alt det, der ikke passer ind i din vinkel – dit fokus. Her gælder det om ikke at lade sig forvirre af alt det overflødige materiale. Det betyder, at der vil være ting, som du næsten ikke kan få dig selv til at udelade, men det er nødvendigt, hvis du skal holde dig til din vinkel. ”Kill your darlings” hedder det i fagsproget. Du skal udelukkende sørge for at få styr på den information, der er vigtig for din leder.

Under din vinkel skriver du fire-fem punkter, som du vil have med i artiklen, og som passer ind dit fokus. Vupti, så er der gået 30, allerhøjest 35 minutter, og du er klar til at skrive.

Overskriften skal rumme essensen af det, din leder handler om. Indledningen skal hurtigt give svar på hvem, det handler om, hvad problemet er, hvornår det foregår, eller hvornår problemet skal være løst, hvor, hvordan og hvorfor har vi det her problem.

En halv times tid senere er den leder skrevet. Det betyder, at du nu har god tid til at læse den igennem, rette kommaer, stave- og slåfejl. Hvis du læser højt – inde i dig selv, hvis du sidder sammen med andre – kan du også høre, om dine ord flyder glat af sted, eller om der er forhindringer i form af gentagelser, glemte ord og omvendte ordstillinger.

Det, du vil blive bedømt på til optagelsesprøverne, er din evne til at prioritere og til at tænke selv – og selvfølgelig din evne til at formidle det.

Har du lyst til at prøve kræfter med sidste års optagelsesprøver, kan du finde dem her: http://www.dmjx.dk/uddannelser/journalistuddannelsen/optagelse/optagelsesprove-pa-journalistuddannelsen

http://www.sdu.dk/om_sdu/institutter_centre/c_journalistik/uddannelse+og+optagelse/optagelsesprove+2015

Har du brug for flere fif, inden du skal til optagelsesprøven, kan du tage på Skriveskolens forberedelseskursus.

Share This