Hvad siger du til en ven, du ikke har mødt i lang tid? Fortæller du om din morgenmad, og om at du cyklede eller tog bussen?

Nej, selvfølgelig ikke. Du fortæller om det vigtigste, der er sket siden sidst. Om den gode koncert i weekenden, om en super film eller om den rejse, du lige har været på.

Sådan er det også i journalistik. Journalister fortæller det vigtigste først. Vi spørger og får svar på, hvad der skete, med hvem, hvor og hvornår. Og også gerne hvorfor og hvad så.

Sådan skal du også opbygge en tekst, hvis du vil skrive som en journalist. Det er ikke svært, når man først kommer ind i tankegangen.

Men at skrive som en journalist er anderledes, end da dine lærere fortalte dig, at du langsomt skulle føre læserne ind i et emne og forklare alle mellemregninger og forbehold undervejs – måske oven i købet med mange, indskudte sætninger.

Drop det du har lært. Hvis du vil være journalist, skal du tænke som en journalist. Altså nævne det vigtigste først.

Og hvad er så vigtigst? Det afhænger af, hvem du skriver eller fortæller til. Tænk på din målgruppe, dine læsere eller den ven, du møder på gaden efter en lang rejse. Så er du ikke i tvivl om, hvad du vil fortælle først.

Det er også den måde, journalister arbejder på. Journalister går lige til sagen.  I hvert fald i en nyhedsartikel. Drejer det sig om en reportage eller feature, kan journalisten vælge at lægge ud med at beskrive en scene og på den måde føre os ind i stemningen, inden vi får problemstillingen serveret.

Sådan findes der forskellige genrer. De er sjove at arbejde med. Og man kan altid blive bedre.

Share This