Det kan virke lidt absurd, at man for at blive journalist skal til optagelsesprøve for at vise, at man kan det, man skal lære. Man skal endda være blandt de bedste til at kunne det, uddannelsen og faget går ud på: Have stor paratviden, kunne uddrage det væsentligste af en stor mængde informationer og kunne tænke logisk.

I år har 1317 søgt om at komme ind på journalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX. 250 får en plads. Optagelsesprøven finder sted på lørdag. Nogle kommer direkte ind. Andre bliver kaldt til samtale og får derefter at vide, om de kommer ind, eller om de er røget ned i den store gruppe, der ikke kommer ind.

For at blive journalist på DMJX skal du ikke præstere et højt gennemsnit til studentereksamen eller tage bestemte fag på A-niveau. Man kan komme ind med kun ni års skolegang bag sig, men man skal vise, at man har lige dét, der skal til for at kunne blive journalist. Uanset om man drømmer om en karriere som tv-vært, om at blive ekspert i miljø, sport eller erhvervsstof, eller om drømmen er en fremtid som globetrotter.

Uanset i hvilken retning drømmen går, så er det den grundlæggende nysgerrighed og interesse for sammenhænge, der er journalistens drivkraft. Det kræver en stor paratviden og viden om samfundet og indebærer også, at man har lyst til at researche og er vedholdende i sin research.

Det kan synes paradoksalt, at man gennem optagelsesprøven på en måde skal vise, at man allerede kan noget at det, som uddannelsen lægger op til at lære én. Er det ikke uretfærdigt?

Næ. At man skal vise, at man har talent for de ting, er vel ikke så meget anderledes, end at en tømrerlærling hurtigt skal kunne måle og save et stykke træ ud i den rigtige størrelse – ellers vælger mester en anden. Ligesom man for at blive sygeplejerske enten skal have nogle bestemte fag på en social- og sundhedsuddannelse på trin 2 eller en studentereksamen med bestemte fag, der er relevante for uddannelsen. Det nytter jo heller ikke, at en butiksassistent kender alle varerne, hvis ikke vedkommende har lyst til at tale med andre mennesker.

Så selv om mange undrer sig over, at man – med en journalistisk stramning – skal være ”halvt journalist” for at blive optaget, så er det i mine øjne nødvendigt og et godt udgangspunkt, at man viser lidt talent og interesse for faget, inden man bliver lukket ind.Men det er tilladt at forberede sig og tage på kursus, så man er bedre rustet.  Pøj pøj på lørdag.

Share This