Optagelsesprøverne til journalistuddannelserne på DMJX og SDU er tæt på. Skal du igennem, skal du forberede dig allerede nu. Gør dig klar til videnstesten. Deltag eksempelvis i et forberedende kursus. Hvis du er godt forberedt, er du nemlig næsten sikker på at komme igennem den del af optagelsesprøven med maks. point.

Det er ikke nok, at du har en almindelig bred almen viden. Der skal mere til. Skriveskolen foreslår, at du dagligt nærlæser en landsdækkende avis som Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske eller Information. Og du skal ikke kun læse det, der interesserer dig. Læs alt: erhverv, sport, kunst, EU, politik, miljø, mode og nye tendenser etc. Alt. Ikke kun fodbold, men også curling, bordtennis og roning. Simpelthen alle emner – og især dem, du ikke ved ret meget om.

Du skal læse så meget af hver artikel, at du forstår, hvad den handler om. Det vil sige, at du som et minimum skal læse overskrifterne og indledning. Fortsæt indtil du har styr på problemstillingen og navnene.

Men ikke nok med det: Du skal også se 21.30 TV-Avisen eller TV2 Nyhederne. Dagligt. På den måde får du navne og fakta ind både gennem skrift, lyd og billeder, og så er der større chance for, at du svarer rigtigt til prøven, når du har 25 minutter til at svare på 50 spørgsmål. Du skal helst have over 35 rigtige for at være sikker på at kunne vinke den del af som bestået.

Hvis du ikke har et digitalt abonnement på en af de landsdækkende aviser, kan du gøre det til en vane at tage på biblioteket for eksempel hver eller hver anden uge og pløje de seneste mange aviser igennem. TV-Avisen kan du streame, mens du kun kan se TV2 Nyhederne som flow-tv, med mindre du har et særligt abonnement.

Når begge uddannelser vægter viden om danske og internationale samfundsforhold så højt, skyldes det, at det er en forudsætning for at arbejde som journalist, at du kan sætte et emne ind i en større kontekst. Drømmer du om at blive sportsjournalist, er det ikke nok at vide, at Mikkel Hansen kan skyde en bold af sted med 107 km i timen. Det er lige så vigtigt at vide noget om de politiske, erhvervsøkonomiske og miljømæssige påvirkninger. Tænk bare på kunstgræs-banerne lavet af gamle bildæk fyldt med mikroplast.

Og sådan er ethvert lille emne kun en del af det store verdensbillede. Derfor betyder en bred viden, at du får flere ideer, kan sætte emnerne ind i det rigtige perspektiv og kan lave bedre radio, tv, podcast og opdateringer på de sociale medier og skrive mere vedkommende artikler.

Optagelsesprøven på SDU er den 13. april, mens den på DMJX er 27. april.

Du kan jo prøve at tage sidste års videnstest og vurdere, hvor velorienteret du selv er

http://videnstest.dmjx.dk SDUs ligger på pdf, men Berlingske har lagt den ud som online-test https://www.berlingske.dk/samfund/tag-quizzen-har-du-paratviden-nok-til-at-blive-journalist

 

Share This