Ved du, hvad FN’s generalsekretær hedder? Hvem vandt VM i kvindehåndbold i 2015? Hvilket parti repræsenterer Angela Merkel?

Det er nogle af de spørgsmål, du kan risikere at få, hvis du skal til optagelsesprøve til journalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole eller på journaliststudiet på Syddansk Universitet. Begge steder bliver du nemlig testet i din paratviden

Jamen, hvorfor skal man testes i det, når det højst tager 30 sekunder at slå det op, og vi altid har internettet lige ved hånden?

Det skal du, fordi det som journalist er nødvendigt at have både en grundlæggende forståelse for, hvordan samfundet er bygget op, og en viden om, hvad der rører sig.

Når din basalviden, eller paratviden om du vil, er toptunet, er du langt bedre rustet, når du støder på noget nyt. Du kan nemmere stille relevante spørgsmål for at få oplysninger uddybet, og med en solid viden som ballast vil du hurtigt kunne vurdere, om det, du får at vide, kan have noget på sig, eller om det er noget, du skal undersøge nærmere. Som journalist er det centralt, at du kan vurdere vigtigheden af noget, du hører, hvad enten det er noget politisk, nyt fra erhvervslivet eller en ny trend blandt 50-årige.

De tre spørgsmål

FN’s generalsekretær hedder her i februar 2016 Ban Ki-moon. Han har siddet på posten siden 2007 og kommer fra Sydkorea.

Norge vandt kvindehåndbold. Finalen var mellem Norge og Holland og blev spillet i Herning.

Angela Merkel er medlem af CDU, Tysklands Kristelig-Demokratiske Union, der er et konservativt parti.

Bliv mere vidende

Vil du være topgearet til optagelsesprøverne til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og til journalistuddannelsen på SDU, skal du læse en landsdækkende avis som Politiken eller Jyllands-Posten dagligt. Du behøver ikke læse hver eneste artikel til ende, men i hvert fald overskrifter og indledning – nok til at du har styr på historien og fakta. Vil du gardere dig, skal du i hvert fald have læst aviserne fra januar, februar og marts. Desuden skal du se nyhederne enten på TV 2 eller på DR.

En mini test

Har du lyst til at blive testet i din paratviden, kan du prøve kræfter med nedenstående spørgsmål. Her er kun ti – og ikke 50 som til optagelsesprøverne, men de kan give dig en ide om, hvor velorienteret du er.

  1. Hvor stor en del af Danmarks befolkning er muslimer?
  2. Hvilket parti blev det største ved folketingsvalget i juni 2015?
  3. Hvor mange medlemmer består EU-parlamentet af?
  4. Hvem vandt Dansk Melodi Grand Prix i 2016?
  5. Hvad er diskontoen?
  6. Dronning Margrethe står for scenografien, når Askepot bliver sat op som pantomime i Tivoli. Hvem står for musikken?
  7. Hvorfor blev den kinesiske kunstner Ai Weiweis værk fjernet fra Aros?
  8. Hvem blev i 2016 hædret som ”Årets sportsnavn” i Danmark?
  9. Hvem fik Nobels Fredspris i 2015?
  10. Hvor mange mennesker bor i storbyområdet Hamborg?

Min lille test er lidt sværere end den, du vil møde ved optagelsesprøverne. Det er den, fordi du ved optagelsesprøverne skal svare ved at krydse af ved en af flere valgmuligheder, og det er altid nemmere, end når du selv skal grave svaret frem i din egen hjerne.

Svarene på de ti

Jeg vil råde dig til selv at bruge tid på at tjekke dine svar og finde svarene på de spørgsmål, du ikke kunne svare på.

Hvis du ikke orker det og gerne vil have svarene serveret, eller hvis du vil vide lidt om www.skriveskolens.dk kursus for jer, der vil være journalister, skal du sende en mail til mail@skriveskolen.dk.

Share This