Uh – det er den, der afgør, om du kan komme ind på en af de eftertragtede journalistuddannelser.

Prøverne holdes først i april, men det er nu, det er tid at forberede sig. Især er det vigtigt, at din paratviden er opdateret. Ved optagelsesprøven skal deltagerne igennem fire-fem opgaver. Det betyder, at videnstesten tæller meget i det samlede regnskab. Med lidt forberedelse kan man godt score 40 rigtige ud af de 50 – og dermed komme flot igennem den del af testen.

Det kræver bare, at du sætter dig for at læse en avis som Jyllands-Posten eller Politiken hver dag i januar, februar og marts. Alt. Både politik, sport, udstillinger, koncerter, erhverv, miljø, mode. For til optagelsesprøven får du også brug for viden om det, du ellers ikke interesserer dig for. Du skal ikke læse alle artikler til ende, men du skal mindst læse overskrifterne og indledningen, så du får fakta på plads. Nu er vi allerede inde i februar, så jeg foreslår, at du går en tur på biblioteket og tygger dig igennem januars aviser.

Oven i aviserne vil det være godt at se TV2 Nyheder eller TV Avisen dagligt. Ved at gøre det får du alle navne og begivenheder banket godt fast, og du er klar til spørgsmålene.

Så er der sprogprøven, som mange frygter. Også her kan du hente gode point hjem ved at forberede dig. Få styr på kommaerne og på de sammensatte ord. På Dansk Sprognævns hjemmeside, www.dsn.dk, er der gode sprog- og kommaøvelser. Medierne og dermed journalistuddannelserne bruger det grammatiske komma, derfor skal du lære det – du finder øvelserne her: http://dsn.dk/sprogviden/proev-din-sprogviden/er-du-god-til-at-saette-komma Hvis du går til en kommakyndig for at få gode råd, skal du være sikker på, at vedkommende virkelig behersker kommaerne.

http://dsn.dk/sproghjaelp/sproghjaelp-1 finder du også gode forklaringer på, hvornår du skal bruge af eller ad, ligge eller lægge, og hvordan du bruger bindestreger og meget mere.

Tilbage er ”kun” de egentlige skriveopgaver. Her drejer det sig om at læse opgaverne grundigt og at bruge sin logiske sans. Du kan lære meget af at læse tilsvarende artikler, men det er min erfaring, at den bedste måde at lære det på er at skrive, få feedback og skrive igen.

Nogle tager på højskole og bruger 14 dage på at forberede sig til optagelsesprøverne, andre finder et kortere kursus. Det kan du sagtens klare dig med, men det kræver, at du begynder at forberede dig nu og selv arbejder videre. www.skriveskolen.dk tilbyder et to dages kursus, hvor kursisterne skal aflevere en artikel inden kurset – og igen efter. Så kan de tage til prøverne med større ro i maven.

Share This